خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: همزمان با طنین انداختن صدای طبل جنگ در اروپا، گامهای دیپلماسی هم بلندتر شده تا آنجا که طی امروز و فردا، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان، برای میانجیگری راهی مسکو و کی یف است.
همزمان، آمریکا و انگلیس به رغم ادعاها برای باز گذاشتن باب مذاکره، اقدامات و اظهارات دلسرد کنندهای داشتهاند ازجمله خروج ناظران آمریکایی سازمان امنیت و همکاری اروپا از منطقه مورد مناقشه دونتسک و کنایه لندن مبنی بر اینکه تلاشها برای ممانعت از جنگ بی فایده است.
رفته رفته، این فرضیه هم که شاید اقدامی تحریک آمیز از سوی غرب گرایان، به جرقه آغاز جنگ میان روسیه-اوکراین تبدیل شود، قوت میگیرد.
۱۷:۲۶ گروه ۷ آماده تحریم روسیه است
وزرای دارایی گروه ۷ در بیانیه ای مدعی شدند که تشدید تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین با واکنش سریع، هماهنگ و شدید آنها مواجه خواهد شد.
آنها در ادامه این ادعا افزودند که آمادگی اعمال تحریم هایی علیه روسیه را دارند که تبعات اقتصادی سنگینی را برای این کشور در پی خواهد داشت.
۱۳:۵۷ وزارت دفاع انگلیس: حق انتخاب در عضویت در ناتو با کی یف است
«جیمز هیپی» از مقامات ارشد وزارت دفاع انگلیس امروز دوشنبه اعلام کرد که لندن از هر تصمیمی که کی یف درباره خواسته اش درباره عضویت در ناتو بگیرد، حمایت میکند.
وی در همین رابطه و در پاسخ به سوالی درباره اظهارات سفیر اوکراین در انگلیس، گفت: اگر اوکراین تصمیم بگیرد که پیشنهاد کند به عضویت ناتو در نمیآید، ما از آن حمایت میکنیم. این به عهده اوکراینیهاست که در این باره تصمیم بگیرند.
هیپی در ادامه افزود: به همین ترتیب، اگر اوکراین بخواهد موضع خود را حفظ کند و بگوید که در آینده ممکن است بخواهد به ناتو بپیوندد، ما نیز از آن حمایت میکنیم، زیرا این همان چیزی است که (قدرت) حاکمیت نامیده میشود و ما از آن حمایت میکنیم.
۱۳:۳۵ کی یف در پیوستن به ناتو تجدید نظر نمی کند
«وادیم پریستایکو» سفیر اوکراین در لندن امروز دوشنبه درباره اظهارات قبلی خود درخصوص احتمال کنار گذاشتن درخواست عضویت در ناتو توضیح داد و گفت که این کشور برای پیوستن به این ائتلاف نظامی تجدید نظر نخواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اوکراین ممکن است در خواستهاش مبنی بر پیوستن به ناتو تجدید نظر کند یا خیر، گفت: نه اینطور نیست و من کاملاً خوشحالم که این فرصت را دارم تا موضع خود را روشن کنم.
پریستایکو ادامه داد: ما هم اکنون عضو ناتو نیستیم و برای جلوگیری از وقوع جنگ آماده دادن امتیازهای بسیاری هستیم و این همان کاری است که در گفتگو با روسها انجام میدهیم. این ربطی به مسئله ناتو که در قانون اساسی آمده است ندارد.
۱۲:۳۶ پکن: اوضاع اوکراین را به دقت زیر نظر داریم
«وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین امروز دوشنبه اعلام کرد که پکن به دقت اوضاع اوکراین را زیر نظر دارد و سفارت چین در کی یف طبق روال معمول به کار خود ادامه میدهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا چین قصد دارد دیپلماتهایش را از اوکراین خارج کند، گفت: طرف چینی از نزدیک وضعیت اوکراین را زیر نظر دارد و سفارت و کنسولگریهای چین طبق معمول کار میکنند.
۱۱:۵۹ خروج تمامی پرسنل آمریکایی از کی یف ظرف ۴۸ ساعت آینده
۳ منبع در گفتگو با شبکه خبری «سی بی اس نیوز» آمریکا تأیید کردند که ایالات متحده در حال آماده شدن برای خروج همه پرسنل خود از کی یف پایتخت اوکراین طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده است.
این در حالی است که واشنگتن پیشتر دستور خروج همه پرسنل غیر ضروری سفارت خود در کی یف را صادر کرده بود و قرار بود که خدمات کنسولی در سفارتخانه یاد شده در روز یکشنبه تعلیق شود.
۱۰:۵۷ روسیه: آمریکا به دلیل مسائل داخلی در آتش بحران اوکراین می دمد
«دیمیتری پولیانسکی» معاون هیئت نمایندگی روسیه در سازمان ملل میگوید دلیل اینکه دولت واشنگتن از طرق مختلف ازجمله مجرای شورای امنیت، در آتش تنشهای اوکراین می دمد، از مشکلات سیاست داخلی آمریکا ناشی میشود.
وی در توضیح این مطلب افزود: «لیندا توماس گرینفیلد» همکار آمریکایی ما فقط به دلیل وضعیت داخلی کشورش، با چنین شیوه تحریک آمیزی مسائل را مطرح میکند و فرضیههایی را پیش میبرد که حتی در نگاه شورای امنیت هم غیرمعمول به نظر می رسند.
پولیانسکی همچنین هشدار داد که گرینفیلد همه پلهای پشت سرش را خراب کرده حال آنکه همکاران روسیه از سایر کشورها، تلاش کرده اند تا به آمریکا این مسئله را تفهیم کنند که توسل به دیپلماسی بلندگویی اشتباه است.
وی ادامه داد: تاثیر دستور کار سیاست داخلی آمریکا در این روند (استفاده از دیپلماسی بلندگویی) عیان است. ما رد پای آن را در پرونده افغانستان و سایر پروندهها ازجمله کره شمالی میبینیم.
۱۰:۵۵ پسکوف: روابط روسیه و آمریکا در پایینترین سطح قرار دارد
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین در مصاحبهای اعلام کرد که مزیت همکاری با دولت فعلی ایالات متحده وجود کانالهایی خاص برای گفتگو است.
پسکوف در این باره گفت: در اینجا شاید بتوان گفت با وجود سختیها در حوزههای دیگر، باز هم کانالهای خاصی برای گفتگو وجود دارد. سران دو کشور در حال گفتگو هستند و گفتگوها در زمینههای دیگر نیز در حال انجام است. این یک امتیاز مثبت است زیرا همانطور که میدانید، همین چند سال پیش هیچ گونه گفتگو و تماسی وجود نداشت.
با این حال، طبق گفته وی فقط میتوان از یک نکته منفی صحبت کرد و آن اینکه روابط دوجانبه در سطحی بسیار بسیار پایین قرار دارد.
سخنگوی کرملین همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت که مسکو پاسخ مستقیمی درباره پیشنهادات امنیتی خود دریافت نکرده است و غرب در تلاش است تا بر جزئیات ثانویه تمرکز کند.
۱۰:۳۰ نخست وزیر فنلاند: میتوانیم به اوکراین کمک مالی کنیم
«سانا مارین» نخست وزیر فنلاند اعلام کرد که این کشور آماده است به کارزار تحریمهای غرب برضد روسیه، حتی با وجود خطر آسیبهای جانبی قابل توجه به اقتصاد فنلاند، بپیوندد.
مارین در این باره گفت که فنلاند آماده حمایت از تحریمهای اتحادیه اروپا با هدف همراهی با ایالات متحده برضد روسیه است و آنها را اقدامات هماهنگ شده خواند و بدون پرداختن به جزئیات گفت که تحریمها هم اقتصادی و هم شخصی خواهد بود.
با این وجود، وی گفت که تحریمهای احتمالی روسیه تأثیر قابلتوجهی بر اقتصاد فنلاند نیز خواهد داشت، زیرا روشن است که مسکو به چنین اقداماتی با تحریمهای متقابل پاسخ خواهد داد.
نخست وزیر فنلاند تاکید کرد که غرب در حال حاضر نسبت به سال ۲۰۱۴ که مسکو را به دلیل الحاق کریمه به خاک روسیه تحریم کرد، آمادگی بیشتری دارد.
وی در این باره گفت که چنانچه به اوکراین حمله شود، هلسینکی میتواند به کی یف کمک مالی کند.
نخست وزیر فنلاند همچنین گفت که وضعیت صادرات تسلیحات پیچیدهتر شده است.
۹:۴۵ کاهش تعداد کارکنان سفارت ژاپن در اوکراین
وزارت امور خارجه ژاپن تعداد کارکنان سفارت این کشور در اوکراین را کاهش داده است و تنها پرسنل ضروری در این کشور باقی مانده اند.
وزارت خانه مذکور امروز دوشنبه اعلام کرده است که سفارت توکیو در کی یف تنها برخی خدمات محدود را ارائه خواهد کرد.
پیشتر و در روز جمعه نیز وزارت خارجه ژاپن از شهروندان این کشور خواست فوراً اوکراین را ترک کنند و علت این تصمیم را افزایش تنشها در نزدیکی مرز روسیه و اوکراین عنوان کرد.
سرویس دیپلماتیک ژاپن تاکید کرد که به رغم تلاشهای دیپلماتیک مداوم با هدف حل مناقشه، توسعه بیشتر وضعیت غیرقابل پیش بینی باقی مانده است.
۹:۱۱ اوکراین کارت عدم عضویت در ناتو را رو کرد
«وادیم پریستایکو» سفیر اوکراین در لندن، در مصاحبه با کانال ۵ رادیو بی بی سی گفته است چنانچه انصراف از درخواست عضویت در ناتو به ممانعت از جنگ منجر شود، کی یف روی این گزینه تأمل خواهد کرد.
وی همچنین گفته است که اوکراین به دنبال بهترین راه برای برون رفت از این بحران است.
یکی از دغدغههای امنیتی مسکو، موافقت احتمالی پیمان آتلانتیک شمالی با درخواست عضویت اوکراین است- اقدامی که به استقرار نیروها و تسلیحات ناتو در امتداد مرزهای روسیه منجر میشود.
به همین دلیل، تجدید نظر کی یف در این مسئله که به اتخاذ موضع بی طرف در تقابل میان مسکو-ناتو منجر میشود، شاید بتواند تا حدی از حجم تنشهای موجود بکاهد.
۹:۰۴ گشت هوایی مشترک روسیه و بلاروس در مرزها
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که جنگندههای «سوخ و-۳۰ اس ام» (Su-۳۰SM) روسیه و بلاروس به عنوان بخشی از رزمایش مشترک این دو کشور با نام «تعهد متحدان -۲۰۲۲» گشت زنی هوایی مشترکی در مرزهای اتحادیه روسیه و بلاروس موسوم به دولت اتحادیه (روسیه- بلاروس) انجام دادند.
وزارت دفاع روسیه در این بیانیه تاکید کرده است که پروازهای زوج و تک جنگندههای مذکور در شرایط سخت جوی انجام شد. در حین انجام این عملیات رزمی، تعامل خدمه هواپیمای نیروی هوایی روسیه و نیروی هوایی بلاروس تمرین شد.
رزمایش مشترک بلاروس و روسیه از ۱۰ الی ۲۰ فوریه (۲۱ بهمن تا اول اسفند) در حال برگزاری است که در چارچوب آن موضوعات سرکوب و دفع تجاوزات خارجی و همچنین مقابله با تروریسم و حفاظت از منافع دولت اتحادیه (روسیه- بلاروس) تمرین میشود.
۸:۵۸ آلمان: فعالیت سازمان امنیت و همکاری اروپا در اوکراین ضروری است
«آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان میگوید هیئت نظارت ویژه سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) نقشی مهم در تنش زدایی از بحران اوکراین دارد و باید بدون وقفه، توانایی ادامه کار خود را داشته باشد.
وی در این باره افزود: اکنون بیش از همیشه، این هیئت به عنوان چشم و گوش جامعه بین الملل، نقش کلیدی را در تنش زدایی ایفا میکند و باید بابت تداوم بی وقفه مأموریت آن اطمینان حاصل کنیم.
دیروز یکشنبه، شماری از اعضای این پیمان از جمله آمریکا و انگلیس از تصمیم برای خروج ناظران خود از اوکراین خبر دادند- اقدامی که با انتقاد ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه همراه بود.
درحالی که «هلگا اشمید» دبیرکل سازمان امنیت و همکاری اروپا از تلاش برای تداوم مأموریت ناظران اتحادیه اروپا خبر میدهد، «دنیس پوشیلین» رئیس جمهوری خودخوانده منطقه دونتسک، میگوید خروج ناظران آمریکایی گواهی بر آمادگی نیروهای غرب گرا برای انجام اقدامات تحریک آمیز است.
۸:۱۹ کانادا نظامیان خود را از اوکراین خارج کرد
وزارت دفاع کانادا اعلام کرد که این کشور به طور موقت پرسنل نظامی خود را از اوکراین به مقصدی نامعلوم در اروپا خارج کرده است.
وزارت خانه مذکور در ادامه و همراستا با اتهام زنی غربیها به مسکو گفت که نظامیان این کشور به دلیل «محیط عملیاتی پیچیده مرتبط با تجاوز غیرموجه روسیه به اوکراین» جابجا شدهاند.
همچنین در همین رابطه دولت کانادا روز شنبه اعلام کرده بود که کارکنان دیپلماتیک سفارت خود در کییف پایتخت اوکراین را به طور موقت به دفتری در «لویو» (شهری در غرب اوکراین و نزدیک به مرز لهستان) منتقل کرده است و فعالیت سفارتش در کییف را به حالت تعلیق درآورده است.
۶:۰۹ گفتگوی نخست وزیر انگلیس با مقامات اروپایی
بر اساس بیانیهای که دفتر نخست وزیری انگلیس منتشر کرد، «بوریس جانسون»، نخست وزیر این کشور قصد دارد با رهبران اروپایی راههای جلوگیری از جنگ در اوکراین و کمک به کی یف برای تضمین دفاع نظامی در برابر حملات روسیه را بررسی کند.
در بیانیه دفتر نخست وزیری انگلیس آمده است: «بحران در مرزهای اوکراین به نقطه حساسی رسیده است. تمام اطلاعاتی که ما در اختیار داریم نشان میدهد که روسیه در هر لحظه در حال برنامه ریزی برای حمله به اوکراین است. این حمله احتمالی، عواقب فاجعه باری برای اوکراین و روسیه خواهد داشت. هنوز برای جلوگیری از حمله فرصت وجود دارد.»
همچنین یکی از سخنگویان بوریس جانسون خاطرنشان کرد: نخست وزیر به کار خستگی ناپذیر در کنار متحدان ادامه خواهد داد تا روسیه از پرتگاه عقب نشینی کند.
۶:۰۴ آمادگی پنتاگون برای مقابله با ۱۳۰ هزار سرباز روسی
یک مقام آمریکایی تخمین دولت بایدن را برای تعداد نیروهای روسی که اکنون در نزدیکی مرزهای اوکراین مستقر هستند، بیش از ۱۳۰ هزار نظامی اعلام کرد.
پیشتر آمریکا تخمین نیروهای نظامی روسیه در مجاورت مرز اوکراین را ۱۰۰ هزار نفر عنوان کرده بود.
این مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، به منابعی اعلام کرده که پنتاگون خود را برای مقابله با نیرویی به استعداد ۱۳۰ هزار سرباز پیاده آماده کرده و این جدیدترین ارزیابی وزارت دفاع آمریکا از توان نظامیان روسی در پشت مرزهای اوکراین است.
۵:۵۰ موضع گیری پاکستان در برابر بحران اوکراین
«عمران خان»، نخست وزیر پاکستان روز یکشنبه درباره تنش جاری میان روسیه و کشورهای غربی بر سر اوکراین گفت که کشورش به هیچ اردویی در سیاست جهانی نخواهد پیوست، زیرا جهت استراتژیک اسلام آباد «حفظ روابط با همه» است.
عمران خان در جریان نشستی با روزنامه نگاران، دیپلماتهای سابق و نمایندگان اندیشکده های اسلام آباد گفت: «ما نمیخواهیم در موقعیتی قرار بگیریم که انگار بخشی از اردوگاه خاصی هستیم.»
خان همچنین این تصور را که پاکستان بیش از هر کشور دیگری به چین متمایل است، رد کرد و گفت که جهت استراتژیک این کشور حفظ روابط با همه کشورهاست.
۱:۳۴ بایدن: آمریکا حمله روسیه علیه اوکراین را به سرعت پاسخ میدهد
«جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه به «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین گفت که واشنگتن به تجاوز احتمالی روسیه «به سرعت و قاطعانه پاسخ خواهد داد.»
بایدن در گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور اوکراین باردیگر هشدارهای خود را تکرار کرد و گفت: همان طور که دیگر مقامات آمریکایی نیز هشدار داده اند، حمله روسیه ممکن است هر لحظه اتفاق افتد.»
همچنین خبرگزاری تاس روسیه، جزئیات بیشتری از گفتگوی رؤسای جمهور آمریکا و اوکراین را منتشر کرد و در این ارتباط به نقل از دفتر «زلنسکی» گفت: رؤسای جمهور اوکراین و ایالات متحده درباره تلاشهای کاهش تنش در همه چارچوبهای مذاکراتی گفتگو کردند.
تحولات پیشین را در اینجا ببینید.
نظر شما